Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Viittomakieli on tarkemmin ajatellen erittäin helppo kieli. Joissakin tilanteissa taktiili viittomakieli on sitäkin helpompaa. Taktiili viittominen tarkoittaa ”kädestä käteen” viittomista. Tätä käyttävät lähinnä kuurosokeat, eli joko yhtäaikaisesti näkövammaiset tai sokeat ja kuulovammaiset tai kuurot henkilöt. Koska vaimoni on kuurosokea tulee taktiilia viittomakieltä käytettyä päivittäin. Varsinkin esimerkiksi hämärissä ja pimeissä paikoissa, jossa vaimoni ei näe hämäräsokeutensa takia yhtään mitään.

”Minä rakastan sinua” on yksi simppelimmistä. Mielestäni rakkauden tunnustus tällä tavalla on söpöä, joten päätin julkaista täällä parin sekunnin opetusvideon:

Periaatteessa siis tökkäys ja käden laskeminen tökätyn kohdan päälle. Tökkäys tarkoittaa ”sinä” ja käden laskeminen ”rakkaus”, joista muodostuu yhdessä ”rakastan sinua”. Tämän voi
viittoa mihin ruumiinosaan tahansa. Tämä on aitoa suomalaista taktiilia (”kädestä käteen”) viittomakieltä. Tätä ei voi koskaan sanoa liikaa rakastamalleen ihmiselle. Video löytyy myös Youtubesta.

Kuva Roni Laukkarisesta itsestään

Roni "Rolle" Laukkarinen

Kirjoittaja on 28-vuotias elämäntapanörtti, yrittäjä, sosiaalisen median asiantuntija, useamman blogin kirjoittaja. Suurin osa päivästä kuluu hevimusiikin ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Twitter, leffat ja erikoisoluet lähellä sydäntä. Lisää tietoa →

Teetkö verkkosivuja tai ylläpidätkö palvelimia?

Olen mukana kehittämässä palvelua nimeltään Admin Labs, jonka avulla saat tiedon puhelimeesi tai sähköpostiisi heti kun sivustosi menee nurin. Suosittelen tutustumaan osoitteessa adminlabs.com. Tilin luominen on ilmaista.

Paluuviitteet

[…] viitommekin toisillemme ne tärkeät sanat: “Minä rakastan sinua.” (ks. bloggaus Näin viitot rakastan sinua taktiililla viittomakielellä) Watch this video on […]

[…] Oletko sanonut kellekkään rakastavasi häntä? Kyllä. […]

8 kommenttia. Lisää omasi joukkoon?

Mun tukka on tossa huonosti. :)

Kirjoitti

Pyh… naiset :-)

Kirjoitti

Nice :)

Kuinka paljon tuo taktiili viittomakieli eroaa normaalista viittomakielestä? Osaatko siis kahta erilaista viittomakieltä?

Onko kieli muuten universaali, eli pärjääkö samoilla merkeillä ympäri maailmaa…?

Kirjoitti

tms_: Ei se oikeastaan eroa muuten kuin että sitä viitotaan iholla kiinni. En tiedä voiko sitä sanoa erilliseksi kieleksi, sillä viittomakielisen sitä ei tarvitse mitenkään ”opetella”, kun siinä viitotaan jutut ihan samalla tavalla mutta vain niin että toinen katsomisen sijaan tuntee viittomat.

Viittomakieli on joka maassa omansa, valitettavasti, mutta on olemassa kansainvälinen viittomakieli – mutta sitä ei välttämättä kuitenkaan kaikki osaa. Tämähän johtuu siitä että kieli kehittyy alueellisesti.

Kirjoitti

Osaatko pistekirjoitusta myös?

Kirjoitti

Hyvin vähän. Onpa sitäkin tullut opeteltua hieman. Sille ei ole kuitenkaan vielä akuuttia tarvetta.

Kirjoitti

Kommentoi